Stefan Hrusca, magul colindelor romanesti

Sarbatorile de iarna, perioada aceasta de liniste si magie, nu ar fi la fel fara colindele lui Stefan Hrusca. Copil al Maramuresului, original din Ieud, colindatorul nostru aduce in casele romanilor bucuria si atmosfera Craciunului, interpretand colinde din strabuni, pe care le poarta cu el prin negura timpurilor.

Colindul, traditie si identitatea neamului romanesc

Pentru Stefan Hrusca colindul reprezinta modalitatea de a duce mai departe o traditie veche din stramosi, atat de bine inradacinata in simtiri, incat i-a venit firesc sa cante. Asa cum el insusi marturiseste, “A colinda este un gest omenesc, crestinesc. A colinda este echivalent cu a imparti bunatate celui de langa tine si multa bucurie.”

Stefan Hrusca, colinde, colind, colinde romanesti, muzica romaneasca, colinde de sarbatori, Hrusca, ler,
sursa: arhiva Electrecord

Tocmai de aceea, a cules sute de colinde din batrani, din Ardeal, Bucovina, Maramures, pe care le –a insufletit cu interpretarea sa calda. Chemarea catre colinde spune ca a mostenit-o chiar de la mama lui, care colinda de se auzea in tot satul, iar vatra natala i-a fost bun sfetnic in intreaga sa cariera.

Junele Stefan Hrusca se aduna impreuna cu flacaii satului la fiecare Craciun si colindau, iar aceaste traditii, asa cum spune el, nu ar trebui sa se piarda in timp.

Folkistul Stefan Hrusca

Stefan Hrusca si-a urmat pasiunea pentru muzica inca din perioada in care era elev la Liceul Pedagogic din Sighetul Marmatiei, unde studia vioara. Acesta este momentul in care se nastea pasiunea artistului pentru muzica folk, care avea sa ii marcheze destinul.

A studiat mai apoi chitara, iar in 1981 a debutat la Cenaclul Flacara, sub indrumarea lui Adrian Paunescu. Pregatit sa urmeaza o cariera pedagogica, dupa doar o intalnire cu Paunescu, Stefan Hrusca se hotaraste sa devina membru al Cenaclului, cantand binecunoscuta “Ruga pentru parinti”. Acesta a fost inceputul carierei muzicale, urmata mai apoi de sute de cantece, indragite de public.

Cu Cenaclul Flacara a sustinut, in perioada 1981-1984, peste o mie de spectacole in toata tara, iar in anul 1984, cand a parasit Cenaclul deja obtinuse premii importante pentru creatie si intreaga sa activitate.

Intre melodiile care l-au facut cunoscut de numara ”Copacul îndrăgostit”, ”Vara promisă”, ”Ochii tăi”, ”Urare pentru îndrăgostiţi”, ”Nunta de flori”, ”Ninge la fereastră”, ”O singură speranţă”, ”Steaguri albe”, ”Fluturele nopţii”.

Leru-i ler si colindu-i drag

Anii ’90 aduc schimbari pentru Stefan Hrusca, care se muta in Canada, unde viata se aseaza putin altfel, mai linistit pentru artist.

Intrebat daca i se face dor de casa atunci cand este plecat, Stefan Hrusca marturiseste intr-un interviu pentru emaramures.ro: “Ba da si cand se intampla asta ies afara si ma duc in padure, pentru ca stau langa padure. Stau intr-o zona care seamana foarte bine cu Maramuresul.”

Chemarea sa pentru cantec nu se pierde in nici un colt de lume, astfel incat colindatorul nostru revine an de an in Romania, pentru a aduce cantece de sarbatoare in casele noastre.  Impartit intre doua lumi, Lerul lui Stefan Hrusca rasuna acum nu doar pentru romanii lui, ci si in concertele din America si Canada. Iar pentru cei care inca se intreaba ce este celebrul ler, nu avem un raspuns, insa putem spune ca lerul este pentru fiecare apropierea de noi insine, de originile si identitatea noastra, de traditiile si colindele romanesti.

La sfarsit, in loc de urare pentru sarbatorile ce vin, va lasam mai jos cuvintele celui mai indragit dintre colindatori, ca un indemn pentru fiecare roman:

“Sa fim buni, sa fim credinciosi, sa ne iubim unii pe altii. Sa fim deschisi, luminati, sa ne adunam si sa trecem peste toate greutatile. Depinde de noi.” (sursa ziarul national.md)

Daca vrei sa asculti si tu colindele lui Stefan Hrusca , poti accesa cea mai mare arhiva de muzica romaneasca din toate timpurile, disponibila pe www.electrecord.com , sau in iTunes si Google Play. Vei gasi in fonoteca Electrecord.com peste 50 de ani de istorie muzicala, peste 20.000 de melodii, sute de artisti, mii de albume adunate intr-o singura platforma.

Citeste si Dansuri si traditii romanesti de sarbatori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *