Opriti timpul pentru Corina Chiriac!

O copilarie pe un portativ muzical

Marea doamna a muzicii usoare romanesti, Corina Chiriac, a oprit timpul pentru jumatate de veac de muzica, iar vocea sa inconfundabila a adus speranta si bucurie unor generatii intregi.

Provenind dintr-o familie de muzicieni, cu tatal profesor la Conservatorul “Ciprian Porumbescu”, iar mama profesoana de pian, copila Corina Chiriac a invatat primele note muzicale inainte sa invete primele litere ale alfabetului, parintii sai insuflandu-i din primii ani pasiunea pentru muzica.

Initial a cochetat cu pianul, avand-o pe profesoara pe doamna Rodica Sutu, una dintre ultimele descendente ale familiei  domnitoare Sutu, insa din cauza degetelor prea scurte, nu reusea sa atinga corect notele octavelor, astfel incat a reuntat. Artista se inscrie la  Școala de muzică Nr.1, unde studiază vioara timp de 6 ani.

Dar noi aveam un pian în camera unde dormeam eu. Ar fi mai bine, poate, să spun că eu dormeam în camera unde era pianul. Mă aşezam câteodată la pian şi, cu două mânuţe mici, încercam să armonizez după ureche cântecele auzite la radio. Neputând să cânt la pian, pentru că aveam mâinile mici, mi s-a pus în braţe vioara. Am mers firesc. Timp de 10 ani am cântat la vioară.
sursa: adevarul.ro

Debutul si pasii mici catre teatru si televiziune

La varsta de doar 16 ani debuteaza radiofonic la Casa de cultură a studenților „Grigore Preoteasa” din București, în cadrul concursului „Debuturi”.

Apoi, în casele unde ne întâlneam sâmbătă seara, se mai întâmpla câte-o pianină. După ce oboseam de schimbat discurile sau după discuţii, unul mai punea mâna pe o chitară, altul se mai aşeza la pian. La un moment dat, nişte colegi mi-au spus „De ce nu te duci tu la «Steaua fără nume», să cânţi?”. „Ai înnebunit? Păi eu sunt cântăreaţă? Eu cânt de plăcere.” „Punem pariu că n-ai curaj?” „Punem pariu că am!” Am pus pariu şi m-am dus să mă prezint la „Steaua fără nume”. Practic, în urma unui pariu, am devenit cântăreaţă.
sursa: adevarul.ro

Castiga premul de popularitate cu două compozitii proprii și melodia „Pe valea Prahovei”de George Grigoriu. Dupa terminarea liceului, este admisa ca studenta la IATC „I.L. Caragiale”, unde studiaza actorie alaturi de mari nume din scena romaneasca, cum ar fi George Mihăiță, Tamara Crețulescu, Mircea Diaconu, Carmen Maria Struja.

Corina Chiriac, Muzica usoara, muzica romaneasca, muzica veche, opriti timpul , strada sperantei, muzica veche

Debuteaza la Teatru de Comedie, iar in aceleasi timp face parte din echipa de figuratie a studiourilor Buftea si TVR, iar incet, incet cronicarii vremii incep sa ii remarce prezenta in lumea artistica.

Am rămas în TVR pentru că am iubit televiziunea mereu. În plus, uitându-mă la filmările de altădată, le găsesc de o calitate mai bună decât multe din cele de astăzi. Pentru că se muncea foarte mult. Numai pentru a se corecta lumina din platou, un artist putea sta şi două-trei ore în picioare.

sursa:adevarul.ro

Anii  ‘70

Anii 70 marcheaza debutul artistic fulminant al Corinei Chiriac, cu participari la recitaluri nationale si internationale, cu o prima participare in cadrul echipei ce va reprezenta Romania  la Festivalul International “Cerbul de Aur” si cu inregistrari numerioase la TV, radio si la Electrecord.

Tot in anii ‘70 apar piesele sale celebre “Opriti timpul” si “Banii n-aduc fericirea”, care ii vor aduce  popularitate si un loc special in inimile publicului.

In toata aceasta avalansa de concerte, turneuri si aparitii televizate, Corina termina si cursurile IATC, obtine diploma cu prestația din piesa “Baba Rada” si este repartizată la Teatrul de stat din Oradea, unde activeaza ca actor și solist vocal.

Un ambasador al culturii romanesti peste hotare

Pe parcursul carierei sale, Corina Chiriac a promovat continuu valorile culturale ale Romaniei si a sustinut nenumarate concerte internationale, depasind cu mult granitele Europei.

A lansat albume zeci de albume, dintre care amintim primul ei LP “Eu sunt Corina”, lansat la casa de discuri Electrecord in anul 1981. A prezentat emisiunea cu acelasi nume, prima emisiune color difuzata in Romania, emisiune care a castigat premiul special al juriului la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune din Elvetia.

Anul 1988 o surprinde pe Corina in plin avant artistic, cu o multitudine de participari la concursuri si tot atatea premii castigate. Este anul in care se si stabileste in Los Angeles, unde lucreaza ca reprezentant delegat al RTV Romania, pana in anul 1994.

Intoarcerea in Romania si o viata pe scena

Incepand cu anul 1994, Corina Chiriac a revenit in Romania, dupa 6 ani de absenta. A continuat sa se implice in evenimente culturale, sustinand spectacole, dintre care multe de binefacere, în folosul unor diferite asociații si fundații.

Ramane prezenta pe micul ecran prin aparitii  la mai multe talk-show-uri și emisiuni pe posturile B1TV (Trenul vieții), Realitatea TV, TVR2 („2 pe TVR2”, „Atenție se cântă”), TVR1 („Danutz SRL”), TVRM („Trăiește-ți arta”). Este premiata in mai multe randuri pentru intreaga sa activitate, iar CD-ul “Strada Sperantei” lansat la inceputul anilor 2000 vine ca un omagiu in plus, daca mai era nevoie, pentru intreaga sa cariera artistica.

A fi artist e o meserie frumoasă, e o meserie specială aceasta de artist al scenei. E o meserie pentru care trebuie să te naști cu tot pachetul de date pe care îl șlefuiești și îl perfecționezi de-a lungul vieții. Fără pachetul inițial nu poți să faci meseria asta, așa cum nu poți să faci o găină  la cuptor fără găină.

Rareori se nasc artisti precum Corina Chiriac, a caror viata nu poate fi cuprinsa in cuvinte, care cu fiecare ocazie, aduc un zambet celor din jur. Din aceea, pentru Corina ar trebui din cand in cand oprit timpul, pentru a-i spune un simplu si mare “ Multumesc!”

Corina Chiriac a îmbogățit România prin muzică ușoară românească pe care a interpretat-o, iar muzica lui  este disponibilă pe www.electrecord.com, în următoarele variante: download mp3, descarca muzica, asculta muzica online, download muzica si creeaza playlisturi, precum si in varianta muzica de descarcat pentru smartphone, tablete, laptopuri.

Citeste si Un prieten drag, Pompilia Stoian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *