Margareta Paslaru- viata, viziune, vocatie

Despre Margareta Paslaru, marea doamna a muzicii romanesti am putea scrie la nesfarsit, insa cuvintele nu vor  cuprinde talentul, generozitatea si iubirea fata de semeni ce o caracterizeaza.

Timpul  lasa pomii verzi pentru marea artista, iar fiecare toamna aduce noi inceputuri, povesti si cantece. Iar ca raspuns al daruirii si emotiei pe care ne-o transmite, publicul ii este alaturi si astazi, in cei peste 60 de ani de cariera artistica.

“O papusa vie”

“Aprilie 1959….Sunt chemat la televiziune pentru o auditie. Aici se prezinta o tanara, de fapt o fetita, satena, cu o alunita foarte vizibila in obrazul drept, care impreuna cu cel stang, nasucul, gurita si barbia, toate la un loc, alcatuiau un splendid cap de papusa vie, ai carei ochi taciune, holbati strengareste, ma masurau intrebatori….Incepe auditia si odata cu ea surpiza. Papusa de o rara gingasie emitea niste sunete vocale de profunzimea unui…. bas-bariton. “, povestea atat de frumos George Grigoroiu despre prima intalnire cu Margareta Paslaru.

Si nu ne surpinde admiratia cu care compozitorul o descrie pe fetita Margareta Paslaru, avand in vedere faptul ca este una dintre cele mai spectaculoase prezente scenice din lumea muzicii romanesti. Copila Margareta Paslaru a crescut inca din primii ani de viata intr-un mediu artistic şi a urmat lectii de harpă, balet, pian si pictura.

Margareta Paslaru, Muzica Romaneasca, muzica veche, muzica veche romaneasca, muzica usoara, artisti romani, lasa-mi toamna pomii verzi, chemarea marii, electrecord, artisti romani

La doar 4 ani si jumătate are loc prima ei aparitie în public, în rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini, pe scena Operei Naţionale, iar la 15 ani, debuteaza in muzica usoara, pe scena Casei de Cultură Grivița Roșie, fiind acompaniată de Paul Ghentzer. Tot atunci, este remarcata de Ileana Pop de la televiziune si are loc intalnirea cu maestrul Grigoriu, care ii compune piesa “Chemarea marii”. Cu aceasta melodie debuteaza in cariera artistica, melodie ce depaseste orice record al vanzarilor din anii ’60- peste 26.000 de unitati vandute la Electrecord.

Remarcabila cariera artistica a Margaretei Paslaru

Urmeaza o ascensiune rapida, iar neobosita doamna a muzicii romanesti demonstreaza vitalitate si daruire pe tot parcursul drumului sau.

Anii ’60 sunt incarcati de aparitii televizate, marcand si debutul in cinematografie, atat in roluri de film, cat si ca interpreta a melodiilor din ecranizarile vremii.

Amintim doar cateva din multele aparitii, in coloana sonoră a filmului „La vârsta dragostei”, „Doi băieți ca pâinea caldă”, „Mens sana in corpore sano”, premiat in 1966 la festivalul de film de la Praga, sau „BD la munte și la mare”, cu piesa „La Marea Neagră.

Intre anii 1972-1973, se vor lansa celebrele filme “Veronica” si “Veronica se intoarce”, care s-au bucurat de un succes rasunator si sunt vizionate si astazi de catre cei mici.

Un artist complet

Daca ar fi sa facem un rezumat in cateva cuvinte ale intregii sale cariere, putem spune doar atat: Margareta Paslaru este un artist complet, desavarsit, cum rar ne este dat sa intalnim.

Avand un numar impresionat de aparitii televizate, spectacole, colaborari, numele Margareta Paslaru se ragaseste alaturi de marile stele ale Romaniei.

Primeste nenumarate distinctii si premii, de la Cerbul de Aur, Discut de Aur, Trofeul M.I.D.E.M la Cannes, precum si titulurile de Cetățean de Onoare al Municipiului București şi Membră de Onoare a Crucii Roșii din România.

A cantat, a interpretat, a inregistrat povesti pentru copii, a fost neobosita in misiunea sa si a daruit celor din jur bucurie.

Pe parcursul intregii sale cariere artistice, a inregistrat la Electrecord un numar impresionant de discuri 66, 5 casete şi 4 CD-uri, situandu-se pe locul doi in topul discurilor editate, imediat dupa maestrul Gica Petrescu.

“Margareta trebuie vazuta si ascultata. Nu se pot descrie literar profesionalismul si seriozitatea pentru care era mult laudata, dar si invidiata. Credinta si meticulozitatea care se contropeau in interpretarea oricarui cantec pe care il accepta cu interes ii transforma atributul de “interpreta” in cel de “creatoare”. Parerea mea este ca ce a reprezentat Maria Tanase pentru muzica populara, Margareta- un unicat de talent- este si va ramane inscrisa in Istoria marilor artisti.” – Paul Urmuzescu

O viata pentru cantec, o viata pentru oameni

La inceputul anilor ’80, Margareta Paslaru era deja o vedeta a Romaniei, fiind o aparitie la toate evenimentele culturale si o stea printre oameni.

Anul 1983 ii marcheaza plecarea din Romania, Margareta hotarand sa se stabileasca in America, impreuna cu sotul sau. Departe de casa, se implica intr-o sumedenie de proiecte, in special pentru a-I sprijini pe cei in nevoie. Sufletul ii ramane insa acasa, astfel incat dupa caderea comunismului, se intoarce in Romania, fiica sa ramanand in America, unde se afla si astazi.

Nu putem incheia scurta noastra incursiune intr-o viata de artist nepereche fara sa mentionam sensibilitatea si dorinta Margaretei Paslaru de a-si ajuta semenii. Incepand cu anul 1993, artista si-a donat integral drepturile ce-i reveneau din vanzarea discurilor catre “Crucea Rosie Romana, UNICEF, proiectul “Banca de Alimente”, Spitalul de copii “Grigore Alexandrescu”, artistilor pensionari din Uniunea Orchestra Radio, actorii varstnici cu probleme de sanatate si a sprijinit neobosit tineri artisti in devenire. S-a dedicat fiecarei cauze si a daruit speranta acolo unde nu mai era, cum doar o mare personalitate o poate face.

Motto: „În tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim „numele” spre binele altora” –Margareta Paslaru

Incheiem portretul artistei cu raspunsul pe care il da Margareta de fiecare data cand cei din jur ii aduc, pe buna dreptate, cuvinte de admiratie fata de intreaga sa activitate: “eu rămân un artist“.

Margareta Paslaru a îmbogățit România prin muzică ușoară românească pe care a interpretat-o, iar muzica lui  este disponibilă pe www.electrecord.com, în următoarele variante: download mp3, descarca muzica, asculta muzica online, download muzica si creeaza playlisturi, precum si in varianta muzica de descarcat pentru smartphone, tablete, laptopuri.

Citeste si Opriti timpul pentru Corina Chiriac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *