Ion Dolanescu, rapsodul muzicii populare

Ion Dolanescu a cantat si a iubit ca nimeni altul, iar viata sa este demna de un roman cu iubiri patimase.

Originar din Persinari, judetul Dambovita, Ion Dolanescu a avut inca de mic o relatie speciala cu muzica, ale caror versuri le memora si interpreta cu mare usurinta inca de cand avea 3 ani.

Primii ani si debutul

Provenind dintr-o familie modesta si numeroasa, junele Ion a crescut impreuna cu cei sapte frati, toti cantareti. A gasit bucuria in repertoriul popular , insa si a debutat abia la 18 ani, urcand pe scena Casei de Cultura din Targoviste.

In 1966 a absolvit liceul “Ienachiţă Vacarescu” din Târgovişte şi apoi Şcoala Populară de Artă.

Debutul in muzica il face sub protectia Mariei Tanase, alaturi de care pleaca intr-un turneu  in judetul Dambovita, in 1961. De asemenea, a fost protejatul Ioanei Radu, care a intervenit pentru el atunci cand a fost luat in vizorul sistemului comunist.

A iubit cu foc

Spuneam mai sus ca Ion Dolanescu a cantat si a iubit cu patima. Prima iubire i-a fost solista de muzica populara, Iustina Balauteanu, care i-a devenit si sotie pentru o scurta perioada de timp. A cunoscut-o in timpul stagiului militar, pe vremea cand a fost transferat la Ansamblul “Ciocarlia”, insa casatoria dintre cei doi a durat numai cativa ani.

In 1971, Dolanescu se casatoreste cu Maria Ciobanu, cea care avea sa ii devina si partenera de scena. Se spune ca iubirea dintre cei doi a fost cu nabadai, cert este rodul iubirii lor, Ionut Dolanescu a mostenit talentul tatalui, calcandu-i pe urme.

La Revelionul 69 spre 70 am cântat cu Ion Dolănescu piesa „Au, lele, vino-ncoa!” denumită şi „Hăulita”. Ne-a însurat lumea de-atunci. Se spunea că mi-am lăsat bărbatul şi m-am măritat cu Ion Dolănescu. Şi nu era aşa atunci…”, marturisea Maria Ciobanu intr-un interviu.

Pe cea de-a treia iubire, Margarita din Costa Rica, a cunoscut-o mai  târziu: „Într-o noapte plecam într-un turneu în Moldova, iar Margarita m-a căutat şi a mers cu mine. După vreo două săptămâni mi-am permis să o caut în geantă, să văd ce e cu ea. Fugise de la facultate, i-am găsit paşaportul. Când am descoperit de unde vine, mi-am spus: «Mă dau şi afară din partid, dacă se află că umblu cu o străină». Anul următor s-a mutat la Bucureşti. N-a stat cu mine, că eu mă feream.”, povestea Ion Dolanescu intr-un interviu. 

Din povestea de iubire dintre Margarita si Ion Dolanescu s-a nascut Dragos, cel de-al doilea baiat al artistului.

Muzica lui Dolanescu

Marele rapsod al muzicii populare romanesti a inregistrat nu mai putin de 50 de albume de-a lungul carierei sale, cele mai multe dintre cantece fiind interpretate in duet cu Ionut Dolanescu si cu Maria Ciobanu. A colaborat si cu Ionela Prodan si Elena Merisoreanu, iar printre cele mai indragite melodii se numara “M-am născut lângă Carpaţi”, „De când sunt pe-acest pământ”, „Gorjule, grădină dulce”, „Pe sub dealul cu izvorul”.

„Dumnezeu mi-a dat acest har de cand eram un copil. Cam la trei-patru case de noi stătea şeful de post şi nevasta lui făcea pâine la cuptor şi mă punea să-i cant. Aveam trei ani atunci şi nu ştiam decât o strofă dintr-un cântec. Dar îi spuneam că, dacă nu-mi face o pâine a mea, nu cânt. Şi-mi cocea o pâinică, iar eu îi cântam”, declara artistul cu ceva timp în urmă.

In 2004, Dolanescu a primit Ordinul Meritului Cultural in grad de Mare Ofiter, in semn de apreciere pentru intreaga sa activitate, iar muzica lui ne ajunge la suflete si azi, si in fiecare zi.

In loc de final, lasam mai jos cateva cuvinte pe care Grigore Vieru le spunea in cadrul unui discurs aniversar, impreuna cu gandul ca toti oameni cu adevarat mari, ne lasa noua, celor din urma, adevarata insemnatate a vietii: intreaga lor daruire.

“ Mi-am vazut tara foarte tarziu! Daca unii au visat sa ajunga in Cosmos, eu, o viata intreaga am visat sa trec Prutul! Atunci in 1974 mi-am vizitat pentru prima oara tara, si vreau sa va spun ca ea seamana cu cantecele lui Ion Dolanescu.”

Daca vrei sa asculti si tu artistii romani preferati , poti accesa cea mai mare arhiva de muzica romaneasca din toate timpurile, disponibila pe www.electrecord.com , sau in iTunes si Google Play. Vei gasi in fonoteca Electrecord.com peste 50 de ani de istorie muzicala, peste 20.000 de melodii, sute de artisti, mii de albume adunate intr-o singura platforma.

Citeste si Benone Sinulescu, un om, o viata, un cantec

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *