Doina Badea, destinul unui suflet fragil

Doina Badea, aceasta “Edith Piaf a Romaniei”, a daruit oamenilor nu doar muzica, ci si emotia de artist, completata de daruirea totala fata de public.  Timbrul sau vocal grav, vocea puternica si prezenta scenica desavarsita, toate acestea impreuna au adus artistei noastre un loc special in inimile publicului.

Inceputurile pe meleaguri oltenesti

Nascuta intr-o zi de Boboteaza, craioveanca Doina Badea a avut “chemarea catre muzica” inca din copilarie. Vegheata indeaproape de mama sa, artista a urmat in primii ani de scoala cursurile pe meleagurile natale, iar dascali exceptionali i-au pus bazele in special in discipline umaniste.

Doina Badea, muzica romaneasca, muzica usoara, muzica veche, artisti romani, muzica veche romaneasca

Chemarea catre muzica despre care povesteam s-a manifestat inca din perioada liceului, atunci cand Doina Badea a urmat in paralel cursurile  Conservatorului “Cornetti” din Craiova.  S-a inscris in aceeasi perioada si in  corul Ansamblului Artistic “Nicolae Bălcescu” – aflat sub conducerea maestrilor Mihai Bârcă si Alexandru Racu.

Primii pasi in cariera muzicala

Anii ’60 i-au adus  debutul in cariera muzicala, pe scena Teatrului Muzical din Deva, unde a ajuns in urma unui exigent concurs. Aceasta este perioada in care artista a fost cunoscuta sub un alt pseudonim, Reta Marga.  Inca din primii ani, a umplut salile de spectacol, castigand adulatia publicului, cu vocea sa unica.

In numai trei ani de la debutul muzical, este remarcata de mari personalitati ale vremii, printre care Puiu Maximilian şi Vasile Veselovschi si angajata la a Teatrului de Revista “Constantin Tanase”.

”Nu semăna cu nimeni şi nimeni nu va putea să o imite, fiindcă Doina Badea a fost o apariţie singulară, căreia până şi cei indiferenţi îi recunosc unicitatea sa de nerepetat”, spunea muzicologul George Sbârcea.

O stea nascuta pe scena

Ajunsa la Bucuresti, Doina Badea cunoaste consacrarea, alaturi de marii artisti ai vremii. Margareta Paslaru, Dida Dragan, Mihaela Mihai, Anda Calugareanu, Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu, Dan Spataru, sunt doar cateva din numele mari alaturi de care artista urca in nenumarate randuri pe scena, bucurandu-se de un  succes rasunator.

 A fost de asemenea, invitata in nenumarate emisiuni la TV si radio, iar sub bagheta maestrului Sile Dinicu a cantat in marile sali de spectacol, “Sala Palatului”, “Sala Radio”, Savoy” etc. Dintre melodiile care au consacrat-o amintim doar cateva, “Ploaia şi noi”, “Cânta un matelot”, “Șoapte de iubire”, “Țara unde m-am născut”, “Sună clopotele vieţii”, “Sburaţi porumbei…”, iar piesa “Din totdeauna pe acest pământ” este cea care ii aduce marele premiu de la Festuvalul Mamaia, in anul 1977.

«Vocea ei era considerată un fenomen. Colegii de scenă o iubeau şi o apreciau. Compozitorii nu o mai slăbeau cu propunerile de noi cântece: ştiau că tot ce interpretează ea, Doina Badea, devine şlagăr. Îşi iubea meseria şi o respecta. Trăia şi cânta cu pasiune fiecare melodie…» (Carmen Anghel)

Doina Badea a umplut salile de spectacol si in afara tarii, sustinand nenumarate concerte in Moscova, Polonia, Germania sau Franta, unde a cantat in celebra sala “Olympia din Paris.

Un destin curmat prea devreme

La 37 de ani, Doina Badea avea un avant extraordinar, era implinita pe toate planurile, avand o familie frumoasa si doi fii, marea ei bucurie. In doar 55 de secunde, cat a durat cutremurul din 1977, totul s-a sfarsit. Destinul, atat de crunt, a curmat in acea fatidica zi viata a peste 1500 de oameni, printre care si a Doinei Badea, impreuna cu cei doi copii si sotul acesteia.  Cu doar 2 zile in urma, artista ii marturisea Flaviei Buref: “… sunt aşa de mulţumită… Am doi copii minunaţi; cariera mea a atins un prag înalt; vreau, anume, să fac lucruri din ce în ce mai frumoase; simt că, acum, sunt cel mai împlinită!…”.

Ce s-a intamplat in momentele de dupa cutremur este cu prisos sa punem in cuvinte, panica si durerea in fata dezastrului a lasat rani ce nu se vor vindeca niciodata.  In fata mortii, suntem cu totii neputinciosi si mici, iar timpul nu mai are rabdare cu noi, cei fragili si muritori…

„Apariţie şi dispariţie tulburătoare”, care „a ars pe cerul muzicii româneşti întocmai ca o stea a cărei strălucire ne urmăreşte încă” (Aurel Storin)

Doina Badea a îmbogățit România prin muzica pe care a interpretat-o, iar muzica sa este disponibilă pe www.electrecord.com, în următoarele variante: download mp3, descarca muzica, asculta muzica online, download muzica si creeaza playlisturi, precum si in varianta muzica de descarcat pentru smartphone, tablete, laptopuri.

Citeste si Marina Voica si craii de curtea veche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *