Ce simbolizeaza colindele?

Sarbatorile de iarna fara colindele traditionale ar fi lipsite de magie si cantec, iar noi, romanii pastram traditia colindatului din generatie in generatie, ca o mostenire pe care o transmitem celor ce ne urmeaza.

Cu siguranta colindele pastreaza aceasta latura evlavioasa, ce prevesteste Nasterea Domnului Iisus Hristos, insa mai presus de incarcatura religioasa a colindului, acesta simbolizeaza traditiile si identitatea noastra, ca popor.

Istoricul colindului romanesc

Colindele se pare ca ar data inca din perioada precrestina, atunci aveau o incarcatura diferita de cee ace simbolizeaza astazi, fiind cantece pagane, evocate in perioada serbarilor Solstitiului de iarna, pe care oamenii le celebrau dansand in jurul focurilor si monumentelor de piatra.

Se spune ca scopul acestor incantatii era de a alunga spiritele rele si de a aduce belsug si bogatie a roadelor pamantului.  Terminologia cuvantului vine din latinescu „Calendae Ianuarii”, denumire pe care o aveau sarbatorile pagane din preajma Anului Nou. Traditiile erau si atunci, ca si acum, de a imparti colaci si daruri colindatorilor, pentru a avea belsug si in anul ce vine.

O data cu crestinitatea, colindul a capatat noi valente, luand drumul batatorit de stamosii nostri, care anuntau vestea nasterii Mantuitorului. De aceea, cele mai multe dintre colinde cuprind pasaje biblice, cum ar fi venirea magilor in ieslea nasterii Fiului lui Dumnezeu si chiar pastorii, primii colindatori care au intampinat venirea Pruncului pe pamant.

Colindele in diverse zone ale Romaniei

In functie de diverse zone ale Romaniei, obiceiul colindatului se regaseste in traditiile locale si capata sensul unor obiceiuri aproape mistice, incarcate de simbolistica. Colindatorii care prevestesc nasterea Domnului preced jocurile cu sorginte pagana, cum sunt Capra si Ursul. Impodobiti cu straie populare, masti si ciucuri colorati, flacaii joaca Capra de bun augur la Anul Nou, iar acolo unde trece Capra se spune ca vor fi recolte bogate.

Despre colinde povesteste si Mircea Eliade, in cartea sa “Istoria credintelor si ideilor religioase”, astfel:

“In seara zilei de 24 decembrie, imbracati in straie noi si impodobiti cu flori si zurgalai, colindatorii fac urari mai intai in casa gazdei, apoi trec pe la toate casele din sat. Chiuie pe strazi, canta din trompete si bat darabana, pentru ca larma facuta sa alunge duhurile rele si sa-i vesteasca pe gospodari de sosirea lor. Ei canta prima colinda la fereastra si dupa ce au primit invoirea celor ai casei, intra in casa si isi continua repertoriul, danseaza cu fete tinere si rostesc urari traditionale. Colindatorii aduc sanatate si bogatie, reprezentate de o ramurica de brad pusa intr-u vas plin cu mere si pere mici. Exceptand familiile cele mai sarace, de la celalalte primesc daruri: colaci, placinte, fructe, carne, bautura.”

Colinde v-am pregatit si noi, pentru a intampina Craciunul asa cum se cuvine, asa ca va invitam sa le ascultati si va uram de bine, liniste si lumina in case!

Daca vrei sa asculti si tu colinde ale artistilor romani preferati , poti accesa cea mai mare arhiva de muzica romaneasca din toate timpurile, disponibila pe canalul nostru de youtube https://goo.gl/Q6wi6v , sau in aplicatiile Spotify, Deezer si Apple Music. Vei gasi pe canalele noastre online peste 50 de ani de istorie muzicala, peste 20.000 de melodii, sute de artisti, mii de albume adunate intr-o singura platforma.

Citeste si DANSURI SI TRADITII ROMANESTI DE SARBATORI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *